Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nová prostorná voliéra pro supy bělohlavé byla otevřena v létě 2006. 

 

Supi bělohlaví (Gyps fulvus fulvus) hnízdí v koloniích v jižní Evropě, Asii a Africe, od Středozemí až po Indii a jihovýchodní Kazachstán v suché otevřené krajině od nížin až po vysoké hory. Na konci 19. století byli na mnohých místech v Evropě zcela vyhubeni. Hlavní příčinou byl zásah člověka – ptáci byli stříleni pytláky pro cenné trofeje, hynuli nedostatkem potravy, hubily je otrávené nástrahy, které byly kladeny např. pro vlky.

Díky odchovům v lidské péči, zejména v zoologických zahradách, mohl být sup bělohlavý na konci 20. století navrácen zpět do oblastí jižní Evropy.